Nieuws

Alessandro Scarlatti “Stabat Mater”

Foto_concert-25-maart-2018
Zondag, 25 maart, 2018, om 15.30u
Haaksbergen, Protestantse kerk
Passieconcert
Alessandro Scarlatti “Stabat Mater”
Jean-Sébastien Beauvais, counter-tenor
Laila Cathleen Neuman, sopraan
Una Cintiņa, orgel

Het is inmiddels een traditie geworden. Op Palmzondag, 25 maart, wordt in de Protestantse kerk te Haaksbergen een Passieconcert georganiseerd. Dit jaar zal het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti klinken.

Het Stabat Mater is een van de beroemdste middeleeuwse gedichten gericht op Maria, de moeder van Christus, in haar verdriet om haar gekruisigde zoon. Veel componisten hebben deze Latijnse tekst op muziek gezet. De eerste twee woorden van het gedicht vormen de titel van het stuk.

A. Scarlatti (1670 – 1725), vader van Domenico, componeerde dit stuk voor een strijkerensemble. In Haaksbergen hoort u de uitvoering zoals die bewerkt is voor orgel, sopraan en countertenor.

Er is dus geen groot koor, geen orkest, al zal het orgel soms wel als een heel orkest klinken.

Het Stabat Mater wordt omlijst door orgelmuziek van J.S. Bach.

Het concert wordt uitgevoerd door sopraan Laila Cathleen Neuman, countertenor Jean- Sébastien Beauvais en organist Una Cintiņa.

De laatste twee genoemde musici traden al eerder op in Haaksbergen, en wel tijdens het jubileumconcert van het Honhoforgel in 2015.

Zowel Laila Cathleen Neuman als Jean- Sébastien Beauvais treden veelvuldig op in binnen- en buitenland bij uitvoeringen van oratoria en opera’s.

Una Cintiņa is muzikaal directeur in de RK parochie HH. Matthias -Laurentius te Alkmaar. Daarnaast is zij concertorganist en dirigent van diverse koren.

Het concert begint om 15.30 uur. Vanaf 15.00 uur bent u welkom in De Richtershof.

Kaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar voor € 10,-. Jongeren tot 16 jaar en studenten betalen € 5,-

DE VERLEIDING VAN VIVALDI

Concert-15-oktober-2017

DE VERLEIDING VAN VIVALDI

een verhaal vol theater en muziek

-Een verhaal over muziek, liefde, passie en verdriet.
Het verhaal van Anna Maria dal Violin en Antonio Lucio Vivaldi

MUSICI

Roza Herwig-actrice
Joao Ramos Marta-fluit
Marta Jimenez-viool
Anna Jane Lester-viool
Zdenka Prochazkova-altviool
Anna Schweizer-cello
Līga Vilmane-orgel en klavecimbel

 

Concert-15-oktober-2017

 

Membra Jesu Nostri

Poster

 

9 april, 2017, om 15:30u

Uitgevoerd door vocaale ensemble “La Colombe” olv Iassen Raykov en instrumentale ensemble olv Līga Vilmane.

Membra Jesu Nostri, BuxWV 75, is een cyclus van zeven cantates van Dieterich Buxtehude uit 1680, opgedragen aan Gustaf Duben.

De volledige Latijnse titel Membra Jesu nostri patientis sactissima betekend “De zeer heilige delen van het lijdende (lichaam) van onze Jezus”. De tekst bestaat uit strofen van de middeleeuwse hymne Salve mundi salutare-ook bekend als de Rhythmica oratio-een gedicht dat vroeger werd toegeschreven aan Bernardus van Clairvaux, maar waarschinlijk geschreven is door de Arnulf van Leuven (overleden 1250). De lange tekst bestaat uit zeven delen, waarin steeds een ander deel van Christus’gekruisigde lichaam wordt bezobgeb, resp. de voeten, knieen, anden, de zijde, de borst, het hart ne het hoofd. Buxtehude selecteerde voor elk deel drie strofen uit het gedicht en voegde er een bijpassende bijbeltekst aan toe voor de concertos.

 

 

 

Welkom op de nieuwe website

imgp9494

Welkom op de nieuwe website van het Honhoforgel! Hier kunt u informatie vinden over het orgel zelf en kunt u lezen over opkomende concerten en concerten die al zijn geweest. Mocht u nog vragen hebben, kunt u altijd contact opnemen met ons via het contactformulier.